Grudzień to szczególny czas. Wszędzie czuć atmosferę zbliżających się Świąt. Wszyscy cieszą się na nadchodzące Mikołajki. Jest to czas, kiedy dzieci najchętniej pomagają nam w kuchni. Czy to przy pieczeniu pierniczków, czy ciasteczek dla Mikołaja. A może by tak przygotować wytrawne przekąski mikołajkowe? Na przykład świetnie nadające się zarówno na śniadanie, kolację jak i „małe co nieco” na przyjęcie – tartaletki z twarożkiem, papryką i ketchupem. Można nadać im charakteru kojarzącego się z Mikołajem…albo jego kompanem Rudolfem :) Gwarantuję, że maluchy będą zachwycone!
Ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- łyżka śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- 0/5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny
- 250 g tłustego twarogu
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- łyżka śmietany
- pół czerwonej papryki
Dodatkowo:
- Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
- 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
- ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
- precelki na rogi Rudolfa
- odrobina masła i bułki tartej do foremek
Mąkę mieszamy z solą.
Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę.
Dodajemy wodę, śmietanę i jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.
Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto dzielimy na 10 części.
Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut.
Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami.
Nakłądamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.
Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.
Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy tworząc z precelków rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Brak komentarzy