Nowe Przepisy

sobota, 25 listopada 2017

Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce)

bułki dzielone - bułki nocne
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali: 

Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek

500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
25 g drożdży świeżych (można użyć instant)
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju


Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.


Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.

Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na 6 w miarę równych części (można podzielić na więcej części ). Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.


Po 10 minutach z kawałka ciasta robię kulkę i delikatnie wałkuję dłonią na blacie, tak żeby zrobić podłużną bułeczkę. Następnie obtaczam w mące i grzbietem noża robię pośrodku bułeczki przedziałek (nożem należy nacisnąć dość mocno ale należy uważać aby bułki nie przeciąć na pół).


Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie bułek dzielonych:
Po 15 minutach blachę z podrośniętymi bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową i piekę około 25 minut, długość pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.



Przygotowanie bułek dzielonych z wyrastaniem nocnym w lodówce – bułki nocne:

Rozczyn jak i ciasto przygotowuję w taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.

Wyrobione ciasto przekładam do miski wsmarowanej olejem, górę miski nakrywam szczelnie folią spożywczą i miskę wstawiam do lodówki do wyrośnięcia.
Ciasto w lodówce trzymam maksymalnie do 12 godzin (można krócej), następnie miskę z ciastem wystawiam z lodówki, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam (około 1 minuty), z ciasta formuję wałek i dzielę na 6 części.



Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut.

Po 10 minutach formuję bułeczki w taki sam sposób jak poprzednio, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.


Po 15 minutach blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 25 minut.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Tak przygotowane bułeczki są równie smaczne i puszyste jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.

Bułki dzielone są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Zdjęcia od widzów, które otrzymałam na facebooku,  bułek dzielonych:


Bułki dzielone Pani Anity

Bułki dzielone Pani Maryli

Bułki dzielone (chociaż nie dzielone:), Pani Pauliny

Bułki dzielone Pani Katarzyny

27 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Miło mi, że bułeczki się podobają.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Przepis przetestowałam następnego dnia po opublikowaniu go przez Panią. Były przepyszne! i zniknęły błyskawicznie ;) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i jest mi bardzo miło, że bułeczki się udały i smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  3. Kolejny przepis i kolejny sukces. Bułeczki przepyszne, rodzinka przeszczęśliwa. Wytrzymały pięć minut od wyjęcia z piekarnika. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Grażyna :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że bułeczki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie Panią oraz całą rodzinkę i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Witam,
    Wiem, że jeśli używamy drożdży suchych, to trzeba ich dodać mniejszą ilość niż świeżych. Ile w takim razie będzie potrzebnych drożdży suchych w tym przepisie?
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdym opakowaniu drożdży powinno pisać na jaką ilość mąki jest dane opakowanie, ale najczęściej jedno małe opakowanie jest na 500 g mąki, czyli jedno opakowanie na taką ilość mąki jak w przepisie.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Kolejny wspaniały przepis, na pewno bułki zrobię wg tego przepisu,bo wszystkie przepisy są bardzo dobre dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że bułeczki wyjdą i będą smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. To już drugi przepi, ktory wypróbowałam.....i obydwa fantastyczne. Serdecznie dziękuję!
    Na razie wypróbowałam je na mężu i na sobie ale już sie cieszę kiedy będę mogla zaserwowac wnukom zajączki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepisy się przydają i że jest Pani z nich zadowolona. Mam nadzieję, że wnukom zajączki się spodobają i posmakują.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Dziś piekłam bułki. Są rewelacyjne. Super prosty przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułeczki smakują.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Bułki rewelacyjne! Polecam przepis, jest naprawdę łatwy, a kolejne kroki do wykonania bardzo dokładnie opisane i myślę, że każdemu wyjdzie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że bułeczki smakowały a przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Moje bułeczki czekają na wsadzenie do piekarnika.
    Już wyglądają pysznie.
    Bardzo dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję, że bułeczki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Witam jeśli używam suchych drożdży to dodaje wodę i mleko czy tylko jedno z płynów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o rozmieszanie drożdży instant, to jeden z płynów.

      Usuń
  11. Dzisiaj zrobiłam, jutro upiekę . Przepis jest bardzo prosty i łatwy, opisany bardzo ładnie i prosto . Wielkie dzięki za niego. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję, że bułeczki się udały. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Właśnie piekę i będę piec,ale spróbuję też z innymi mąkami nie tylko z pszenną.
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułki są wspaniałe. Chrupiąca skórka, a w środku puszyste. Przepis podany prosto i klarownie, a efekt niesamowity. Takich bułek nie kupi się nigdzie. Po co piekarnie, skoro jest Babcia? Robiłam też chlebek jogurtowy i z naczynia żaroodpornego - wszystkie przepisy doskonałe! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis bardzo dobry. Często do niego wracam :) z ciastem pracuje się wspaniale - na stolnicy nie trzeba nawet posypywać mąką. Żeby uzyskać bardziej "sklepowy smak" polecam dodać trochę więcej soli (1,5 łyżeczki) i wydłużyć czas pieczenia do 30 minut. Przepis z czystym sumieniem mogę polecić!

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonały przepis! Polecam serdecznie wszystkim. Warto się potrudzić. Zapach w domu jak w piekarni...

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczki superowe, lepszych nie ma.
    Dziękuję babciu Ewo.💖💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.