piątek, 24 listopada 2017

ciasto wiewiórka

Pyszne ciasto, pełne jesiennych aromatów - jabłka, cynamon, orzechy i żurawina to dla mnie kwintesencja jesieni. Proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza ;-)    

ciasto wiewiórka babkawformie.blogspot.com

składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju
3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka suszonej żurawiny
100 g czekolady

wykonanie:
Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Miksując dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewam olej. Do ciasta dodaję starte na grubych oczkach jabłka oraz orzechy, żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Masę wykładam na blaszkę (26 x 21) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 45 minut. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.

ciasto wiewiórka babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger