sobota, 25 listopada 2017

Tarta z jabłkami i bezą


  Szybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;)



Składniki:

Ciasto:
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: 1 łyżka mleka
Jabłka:
  • 3-4 jabłka
  • sok z 0,5 małej cytryny
  • brązowy cukier
  • cynamon
 Beza:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru

  Do miski wsypać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka (białka odłożyć na bezę). Wymieszać składniki, ucierać rękoma "na kruszonkę" a następnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodać łyżkę mleka. Gładkie ciasto zawinąć w folię lub włożyć do foliowego woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut.

  Foremkę na tartę natłuścić i delikatnie obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i widelcem porobić w nim dziurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piec przez ok. 15 minut.

  W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na plasterki (moje były dość grube). Białka ubić w wysokim naczyniu ze szczyptą soli. Do ubitych jajek wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. 

  Na podpieczonym cieście poukładać plasterki jabłek, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny, delikatnie, równomiernie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzch wyłożyć ubite białka, rozprowadzić po jabłkach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Upieczoną tartę można podać na ciepło lub zimno.



11 komentarzy: