piątek, 24 listopada 2017

KOSTKA KAWOWA

Ciasto jest bardzo podobne w smaku do znanego CAPPUCCINO Jednak zawsze denerwowało mnie pieczenie wkładki kokosowej i biszkoptów osobno. Więc pewnego razu wpadłam na pomysł żeby kokosową bezę wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyszło pyszne i często u nas gościło. Przyznaję się trochę ostatnio o nim zapomniałam. Dziś upiekłam i dzielę się z Wami moim przepisem. Polecam, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. 





SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM

MASA:

1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 -0,5 szklanki kawy zbożowej lub cappuccino
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 żółtka
kostka masła
1 łyżka żelatyny

CIASTO KAKAOWE

2 całe jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powidła

CIASTO KOKOSOWE

4 białka
0,5 szklanki cukru
20 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej





WYKONANIE:

GOTUJEMY BUDYŃ:

Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i chwilę gotujemy. Wyłączamy i dodajemy po jednym żółtku. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń. Odstawiamy do ostudzenia. 

CIASTO KAKAOWE:

Wszystkie składniki przekładamy do miski (mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy) Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do dwóch takich samych blaszek (wyłożone papierem do pieczenia) i odstawiamy.

CIASTO KOKOSOWE:

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier. Dobrze ubijamy. Następnie wsypujemy połowę kokosów i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy resztę kokosów. Ciasto dzielimy na pół, wykładamy łyżką na ciasta kakaowe tworząc ,,kupki''. Pieczemy w 150 st. C ok 40 minut (termoobieg i piekłam od razu oba) lub 170- 180 góra dół.
Ciasta sprawdzamy patyczkiem, kokos ma być ładnie zarumieniony.

Odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z blaszek.

KREM:

Masło ucieramy na pianę, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Dobrze ucieramy.Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremu mieszamy i wlewamy do pozostałego kremu. Ucieramy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. 

PRZEKŁADANIE:

Na 1 część ciasta wykładamy krem (4-5 łyżek odłożyłam na wierzch) Przykrywamy 2 ciastem (kokosem na wierzch.)

Ciasto można już tak zostawić, całkiem fajnie wygląda. Ja posmarowałam odłożonym kremem i polałam polewą. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc. Smacznego :) 

Przepis na polewę (zrobiłam z połowy porcji) KLIK
Posypałam różowymi wiórkami kokosowymi.





MAŁA RADA:

Jeśli ciasto robimy w jednym dniu, postępujemy według kolejności podanej w przepisie. 





2 komentarze: