sobota, 25 listopada 2017

Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym


Drogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb. 
Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak. 
Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę. Nam bardzo smakuje. Warto było piec i zagniatać, i piec, i mieszać, aby powstał tak prosty przepis na ulubiony chleb z siemieniem lnianym.

Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali
1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody
Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą.

Ciasto właściwe
310 g pszennej mąki chlebowej
30 g mąki żytniej
180 g wody
2 g suchych drożdży instant
5 g soli morskiej
plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane
Wszystkie składniki razem z namoczonymi ziarnami wymieszać i zagnieść ciasto. Na początku będzie to klejąca nierówna masa. Używając miksera z końcówkami w kształcie haków zacznijcie na średnich obrotach miksować. Można ręcznie zajmie Wam to jakieś10-15 minut. Ciasto będzie lejące, ale powinno w miarę zagniatania stawać się sprężyste. Gładkie sprężyste lekko klejące ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na około 50 minut do godziny. Ciasto nie urośnie za dużo. Złóżcie ciasto w kopertę i odstawcie na kolejne 50 do 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. Postępujcie delikatnie nie uszkadzając struktury ciasta. Uformujcie bochenek . Odstawcie do koszyka wysypanego mąką na około 1 godzinę. Ciasto powinno być pulchne wyrośnięte i delikatne. Przełóżcie na rozgrzany kamień, lub blachę (kamień powinien rozgrzewać się około 1 godziny w temperaturze przynajmniej 230 stopni. Blacha nieco króciej). Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóżcie na gorącą kamień, lub blachę natnijcie ostrym nożem. Na dno piekarnika (na żeliwną patelnię )wrzućcie kilka kostek lodu, aby zaparować piekarnik. Piec w temperaturze 230 stopni około 25 -30 minut. Po tym czasie sprawdźcie czy chleb się równomiernie piecze. 
Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po opukaniu od spodu. Możecie użyć termometru do sprawdzenia. Upieczony chleb powinien mieć temperaturę 96 stopni Celsjusza w środku. 
Wyjąć i studzić na kratce.
Powodzenia !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz