sobota, 25 listopada 2017

Sos żurawinowy do mięs


Hej!
Kto lubi połączenia słodkiego sosu z mięsem będzie zadowolony, bo na święta będzie mógł zrobić samodzielnie sos żurawinowy. Sos nie jest pracochłonny, przyrządza się go szybko i naprawdę widać dużą różnicę jeśli się porówna z kupionym. Żeby podkreślić świąteczny nastrój dołożyłam do niego laskę cynamonu.

Potrzebujemy:

  • 30 dag świeżej żurawiny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • ¼ łyżeczki żelatyny
  • ewentualnie laska cynamonu



Do garnuszka wlewamy sok pomarańczowy i wsypujemy cukier. Stawiamy na ogniu i mieszamy aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy umytą żurawinę. Gotujemy ją 15 minut mieszając co jakiś czas, pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz żelatynę. Wszystko wylewamy do miseczki i wkładamy cynamon. Nasz sos jest idealny do mięs. Jeśli chcemy go przygotować już teraz, to gotujący sos wlewamy do słoiczka i zakręcamy. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz