Muffiny wytrawne
na pieczywie, z cukinią i serem

Muffiny wytrawne na pieczywie, z cukinią i serem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 12 sztuk:
3 bułki lub chleb z dnia poprzedniego
3/4 szklanki meka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
3 jajka
200 g żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
pieprz

Składniki

  • Składniki na 12 sztuk:

Opis dania

Udostępnij

Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser. Poznaj przepis na muffiny wytrawne.

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić. Do smażących się cebuli i czosnku dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć jeszcze przez chwilę - około 4-5 minut.

2
Gotowe

W miseczce połączyć mleko z jajkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszać do czasu połączenia się wszystkich składników. Pieczywo pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do większej miski. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

3
Gotowe

Pieczywo zalać masą jajeczną, dodać starty żółty ser i podsmażone warzywka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffinek posmarować niewielką ilością oleju. Do każdego wgłębienia układać przygotowaną masę. Piec przez około 30 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Muffiny ziemniaczane
Łazanki przepis
następny
Łazanki z kapustą i boczkiem

Skomentuj