czwartek, 23 listopada 2017

Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą




Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą


Szybka i gorąca przystawka z bakłażana i cudownych włoskich serów.

Zapraszam.


Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 100 g sosu pomidorowego do pizzy (przepis tutaj)
  • 2 łyżki startego Pecorino Romano
  • 2 garści startej Mozzarelli
  • kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 garść oliwek
  • sól morska 
  • pieprz
  • 1 łyżka oregano
Wykonanie:

Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry i każdy z osobna lekko ponacinać, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Nałożyć na każdy upieczony plaster sos pomidorowy, oprószyć startym pecorino, następnie ułożyć w kolejności ser mozzarella oraz oliwki. Przyprawić oregano oraz skropić oliwą.

Piec 10 minut w 180 stopniach.

Podawać na gorąco z ulubionymi sałatami oraz bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...