Wege fasolka po bretońsku z fasolką azuki


Danie nie wymagające od Nas dużego wysiłku, proste i smaczne. Na jesienną pogodę idealne. Dla lubiących ostre smaki polecam dodanie, już na talerzu, szczypty chili. 
Przygotowując posiłek zawierający filiżankę fasolki adzuki, dostarczamy naszemu organizmowi większa dawkę żelaza niż stek i więcej kwasu foliowego niż szpinak.
Fasolka azuki  bogata jest  w wapń, magnez, mangan, żelazo, potas, kobalt, witaminy z grupy B i aż w 25% składasię z białka.
W kuchni Zachodu ceniona  jest przede wszystkim za wysoką zawartość białka, dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna. 



Składniki:

- ok. 1300 g (2 butelki)  Passaty pomidorowej 100% użyłam  firmy Bio Idea
- 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc
- 3 cebule
- 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy przepis tu
- 2 łyżki majeranku
- sól i czarny pieprz - opcjonalnie
- olej lniany, bądź inny, do polania

Przygotowanie:

Namoczoną fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i gotujemy aż fasola zmięknie.
Wlewamy passatę, dodajemy pastę z kurkumy, majeranek. Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut.
Po tym czasie oceniamy czy dodajemy sól, ja dodałam tylko czarny pieprz.
Odlewamy wodę z ugotowanej fasoli, dodajemy do sosu pomidorowego.
Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, po przykryciem.
Nakładamy na talerze i po przestudzeniu polewamy olejem lnianym.

Komentarze

Popularne posty