listopada 23, 2017

Jajka po szkocku

Składniki:
8 jajek
1 kg mięsa mielonego
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
1 łyżeczka majonezu
olej do smażenia
majonez do dekoreacji
koperek lub natka pietruszka do dekoracji

Wykonanie:
7 jajek gotujemy na twardo (jedno jajko zostawiamy do mięsa).
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego 1 surowe jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę majonezu (wtedy masa z mięsa nie będzie twarda), odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy jednolitą masę. Oddzielamy odrobinę masy mięsnej, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i układamy na niej całe ugotowane jajko na twardo, następnie "owijamy" całe jajko masą mięsną tak żeby nie było widać jajka spod spodu. Tak gotowe jajko obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Postępujemy tak z każdym kolejnym jajkiem.
Po usmażeniu wszystkich jajek, każde przekroić na pół, ułożyć na talerzu i udekorować majonezem, koperkiem lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger