Gofry dyniowe



Gofry dyniowe to moje nowe odkrycie tej jesieni. Nie sądziłam, że są tak smaczne i myślę, że jeszcze nie raz je zrobię. I jeszcze ten energetyzujący kolor! Do przygotowania puree polecam Hokkaido, która jest najbardziej mączysta ze wszystkich rodzajów dyni. A przepis na puree znajdzieje pod TYM linkiem. Moje gofry podaję z domowymi powidłami śliwkowymi na podwieczorek lub słodkie śniadanie.


Składniki:
100 g puree z dyni
1,5 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy PUMPKIN SPICE


  • Olej kokosowy roztopić i przestudzić. 
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cynamonem. 
  • Dodać puree, mleko, jajka i olej. Całość zmiksować lub wymieszać trzepaczką i odstawić na kwadrans.
  • Mocno rozgrzać gofrownicę i smażyć na niej gofry przez kilka minut na złoty kolor. 
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne