czwartek, 23 listopada 2017

Kajzerki

Polecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko.


--


Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak utarty 1 szt., 
cukier 1 łyżka, sól 1 łyżka. Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki,
dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej dokładnie z solą, jajkami  i utartym ziemniakiem.


Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty,
potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski.
Jak jest za mokre podsypujemy 2-3 łyżki mąki, gdy jest za suche dodajemy 2-3 łyżki oleju.


Po wyrobieniu przykryte/zapakowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut,
można odstawić w worku do lodówki na całą noc i rano wypiec fantastyczne chrupiące bułki.


Po wyjęciu ciasto zagniatamy, dzielimy na kulki i wyrabiamy ręcznie bułki,
które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem...


...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy ostrym nożem.


Tak przygotowane pieczemy w 200 st.C / 15-25 minut (zależy od piekarnika)
Ja wypiekałem 25 minut, ale mam stary elektryczny piekarnik.


Smacznego !!!

2 komentarze: