Jest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka.
Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników. Zapraszam 🙂
składniki
Składniki na naleśniki bez jajek:
- 300 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- ok. 800 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
Składniki na farsz do krokietów z pieczarkami:
- 1 kapusta włoska (ok. 1 kg)
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 150 ml wody z ogórków
- przyprawy i zioła
Dodatkowo:
- bułka tarta
- mleko
- tłuszcz do smażenia
przygotowanie
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
- Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut.
- Następnie z ciasta usmaż naleśniki – otrzymasz około 10 sztuk naleśników.
Jak zrobić krokiety z włoską kapustą i pieczarkami?
- Aby przygotować farsz na początek kapustę pokrój na mniejsze części i gotuj ją około 40 minut. Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno z wody i zmiel w maszynce. Teraz na patelni podsmaż cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodaj też do nich zmieloną kapustę. Całość podlej wodą z ogórków i smaż około 30 minut. W międzyczasie dopraw.
- Każdego naleśnika posmaruj farszem. Teraz boczne części naleśnika zawiń do środka, a następnie całość zwiń w rulonik.
- Powstałe krokiety zamocz w mleku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.