Jednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut. Aby zaoszczędzić trochę czasu, sos możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- mała czerwona cebula
- łyżka oleju
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- sól
- pieprz
Sos grzybowy:
- koncentrat grzybowej Krakus
- mała cebula
- łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- duża łyżka śmietany 18%
Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne.
Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Dodajemy koncentrat grzybowej Krakus i dusimy 5 minut.
Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy.
Pierogi podajemy z sosem grzybowym.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.
Brak komentarzy