Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym | Mienta blog
Kasze, Różne, Świąteczne

Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Jednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut. Aby zaoszczędzić trochę czasu, sos możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem.

pierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 1 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowympierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 2 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:

  • koncentrat grzybowej Krakus
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • duża łyżka śmietany 18%

pierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 3 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowympierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 4 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne.

Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.

Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.

W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

Dodajemy koncentrat grzybowej Krakus i dusimy 5 minut.

Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy.

Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

Smacznego :)

pierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 5 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowympierozki z kasza gryczana podane z sosem grzybowym 6 - Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj