listopada 22, 2017

Gołąbki w kapuście włoskiej

Składniki:
1 kapusta włoska
1 kg mięsa mielonego
1 torebka ryżu
1 torebka kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej się wody wrzucić całą kapustę, korzonkiem do góry. Pogotować ok 2 minuty aż liście zaczną powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania. 
Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy odrobinę masła i 2 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Tą mieszanką zalać gołąbki.  Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią aluminiową ok 200 stopni  przez 1,5 godz.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gołąbki! Ciekawe, że oprócz ryżu dajesz również kaszę. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak 😊 dzięki kaszy jęczmiennej farsz jest mięciutki ale się nie rozpada 😊

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger