Tiginites – greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka)

przez Zuzanna
Tiginites – greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka)

Tiganites to greckie naleśniki, przypominające bardziej placuszki z uwagi na swój mały rozmiar. Jedzono je podobno już w starożytnej Grecji w IV w p.n.e. Są przepyszne i zapewniam Was, że się udają, choć skład ciasta może Was zaskoczyć. Nie ma w nim mleka oraz jajek, za to jest sporo oliwy z oliwek.

Przepis na tiganites powinien więc zainteresować alergików i wegan. A ja polecam każdemu, kto lubi jeść placuszki na śniadanie i poszukuje małej odmiany. Grecy podają tiganites z dodatkiem jogurtu greckiego i miodu, czasem także posypane szczyptą cynamonu i posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię do nich dodać także owoce, zaś cynamon dorzucam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu wydaje się słodsze, mimo że nie ma w nim ani grama cukru ;)

Ponieważ ciasto na tiganites zawiera w sobie oliwę, placuszki smażę na nieprzywierające patelni i nie smaruję jej już żadnym tłuszczem.

Tiginites - greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka) / Chilli Czosnek i Oliwa

Tiganites – greckie placuszki z oliwą

Składniki / na 8-10 placuszków:

  • 150 g mąki (polecam wykorzystać pełnoziarnistą lub orkiszową)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 ml zimnej wody
  • 140 ml oliwy o łagodnym smaku, np. Monini Delicato
  • do podania: jogurt grecki, płynny miód, posiekane orzechy włoskie, świeże owoce, cynamon do posypania

 

Przygotowanie placuszków tiganites:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i cynamonem. Teraz dolej wodę oraz oliwę i wymieszaj na ciasto przy pomocy trzepaczki. Gotowe ciasto ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  2. Patelnię z powierzchnią nieprzywierającą rozgrzej na średnim ogniu. Nalewaj porcje ciasta (ja to robiłam chochelką) i smaż przez ok. 1-2 minuty na stronę. Usmażone placuszki są lekko rumiane.
  3. Grecy podają te placuszki polane jogurtem i miodem i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię dodać do nich jeszcze owoce oraz szczyptę cynamonu, dla podkreślenia jego aromatu.
Na podstawie tego przepisu.

Podobne wpisy