1 kg mąki
1 jajko
50 ml olej
szczypta soli
ciepła woda
Składniki na farsz:
1 kg szynki lub karkówki
1 kg boczku
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, szczyptę soli, olej i ciepłą wodę. Ilość ciepłej wody jest uzależniona od rodzaju mąki. Wody dodaje się tyle aby ciasto miało si dobrze wyrobiło i nie kleiło się.
Wykonanie farszu:
Mięso pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podlać odrobiną wody. Dodać sól, pieprz i ziele angielski i dusić do miękkości. Następnie mięso przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do miski. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz, sól i jajko i wszystko razem wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę bułki tartej.
Pierożki były tak pyszne, że mój mąż nie mógł się doczekać kiedy je zje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz