listopada 20, 2017

Nadziane ogórki- na przystawkę

Składniki:

2 długie zielone ogórki 
200 g sera feta 
1 łyżka majonezu
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku  
szczypta czosnku granulowanego
1/2 pęczka szczypiorku 
sól, pieprz   
kilka gałązek świeżego koperku i kawałek czerwonej papryki do dekoracji

Wykonanie:
Paprykę umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę. Tak samo szczypiorek umyć i drobniutko pokroić. Ser feta rozcieramy z łyzką majonezu oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną czosnku granulowanego. Dodajemy paprykę i szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości ok 4 cm. Każdy z kawałków ściąć z jednej strony pod ukosem. W każdym kawałku od strony ukośnej małą łyżeczką wydrążamy trochę miąższu. W wydrążony dołeczek układamy nadzienie serowe. Przed podaniem dekorujemy koperkiem i papryką.   

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger