poniedziałek, 20 listopada 2017

ZUPA GULASZOWA

    Gęsta,pożywana i rozgrzewająca zupka - w sam raz na jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy.


Składniki:
  •  1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej
  • ok 800 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 papryki
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren angielskich
  • 3 łyżki majeranku
  • sól,pieprz,kminek
  • papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona)
  • puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory 
  • 1,5 l bulionu warzywnego bądź przegotowanej wody
Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin.
Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym.
Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy.
Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodać passatę bądź pomidory z puszki,doprawić do smaku papryką,majerankiem - wg własnego uznania i gustu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz