Późna jesień to czas zup, gęstych, pożywnych i rozgrzewających.
Grochówka wegańska to pyszna i prosta do przygotowania propozycja a przy tym pomysł na tani i sycący obiad.
Trzeba tylko pamiętać by kupić dużą włoszczyznę oraz suchy groch zalać wodą i zostawić na noc, potem idzie już szybko i sprawnie.
Ugotujcie duży gar grochówki wegańskiej i zawekujcie w słoikach – jestem pewna, że z przyjemnością sięgniecie po nią w tygodniu, kiedy wrócicie zmęczeni czy zziębnięci do domu.
PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ WEGAŃSKĄ
Składniki na grochówkę wegańską:
500g suche grochu
500g ziemniaków
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 plaster selera korzeniowego
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
5 pieczarek
oliwa
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
2 liście laurowe
10 szt ziela angielskiego
Jak zrobić grochówkę wegańską:
Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia, najlepiej na noc.
Po tym czasie groch kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aż ta będzie czysta.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i przesmażamy wszystko minutę.
Dodajemy odsączony groch, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i zalewamy wodą (tyle by warzywa były przykryte).
Gotujemy aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie.
Dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku.