sobota, 18 listopada 2017

Domowy chleb na zakwasie.





Ja zrobiłem z podwójnej porcji  :)




Składniki :                             na formę 28x10 cm
Zaczyn :
20 dkg zakwasu żytniego
10 dkg mąki żytniej typ 2000
150 ml wody
Ciasto :
40 dkg mąki żytniej 500
około 250 ml wody 
1 łyżka soli
Sposób wykonania :
 Zaczyn : Wszystkie składniki na zaczyn wymieszaj dokładnie ze sobą drewnianą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy zaczyn już dobrze podrośnie możesz zabrać się za przygotowanie ciasta na chlebek.
 Ciasto : Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę , wodę i sól. Wyrabiaj drewnianą łyżką ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłóż do keksowej foremki dokładnie wysmarowanej tłuszczem ( np. roztopionym smalcem ). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 1-3 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy nasz chlebek ładnie wyrośnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika ( 220 C ) i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika malujemy chleb wodą gdy jest jeszcze gorący i odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia ( przynajmniej na 12 godzin ). 
 Ja robiłem już kilkanaście razy chleb z tego przepisu i za każdym razem wyszedł mi piękny chlebek. Polecam więc Wam ten przepis. Ja piekę czasem dwa chleby, jeden zamrażam, wyjmuję z zamrażarki po kilku dniach i cieszę się świeżym, mięciutkim chlebkiem.
 Rada : Do ciasta możemy dodać pod koniec wyrabiania trochę ziaren słonecznika, dyni lub innych. Ja ostatnio dodałem łyżkę nasion czarnuszki. 

Tak wygląda po przekrojeniu.



                             Życzę smacznego !


     

1 komentarz: