Schab w sosie własnym z warzywami

Sos jasny, sos ciemny do schabu. Widzicie takie w sklepie?

Ale po co? Skoro można taki sos zrobić samodzielnie i będzie jeszcze pyszniejszy 🙂

Składniki:

schab

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

2 łyżki masła

sól

pipeprz

olej

1 łyżeczka śmietany

 

Schab kroje w plastry, solę, pieprz, obsmażam z obydwu stron i wkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju na którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła.

Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny.

Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany.

Podaję mięso polane sosem. Do tego puree z ziemniaków i sałata z jajkiem i śmietaną.

schab w sosie wlasnym