sobota, 18 listopada 2017

Zsiadłe mleko - źródło naturalnych probiotyków

Probiotyki w organizmie człowieka 
PAMIĘTAJ!
SĄ WAŻNE! 
NIE! SĄ BARDZO WAŻNE!

     Probiotyki mają kilka funkcji w organizmie człowieka:
  1. są podstawą procesów trawienia
  2. odpowiadają za odporność i zdrowie człowieka
  3. mają wpływ na procesy długowieczności

      Najbardziej skomplikowany przepis wszech czasów potrzebny 1 składnik i jedna czynność: mleko i nalać do słoika, a tak na prawdę to można też się zagapić i zostawić w pojemniku, z którego miało się nalać do słoika.

     Moja skrócona wersja przepisu: mleko + zagapić się... 😀

... a teraz oddaje głos Agnieszce!


     Do zrobienia zsiadłego mleka najlepsze jest mleko prosto od krowy. Możemy również zrobić z mleka niepasteryzowanego tylko potrzebujemy na to troszkę więcej czasu.

Składniki:

  • Mleko

Przygotowanie:
      Aby zrobić zsiadłe mleko będziemy potrzebować szklanego naczynia (może to być słoik), wlewamy mleko i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 2 dni (maksimum 3). Po tym czasie powinno się już ściąć, a na wierzchu utworzy się śmietana, którą możemy zjeść lub zebrać i wykorzystać do innych celów.
      Przy nastawianiu kolejnego mleka na zsiadłe, nie myjemy naczynia, w którym było tylko bezpośrednio wlewamy świeże mleko i dodajemy 2 łyżki zsiadłego mleka (w ten sposób przyspieszymy proces kwaśnienia). Dobrze mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
     Jak mleko się zsiądzie przechowujemy je w lodówce, należy zużyć je w przeciągu 2-3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz