Krem z czarnej rzepy i fasoli z mlekiem kokosowym


Składniki:

- 500 g fasoli Jaś karłowy
- 500 ml mleka kokosowego (użyłam tego )
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 3 białe rzepy
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania
- natka pietruszki - do posypania
- 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ I GROCHOWEJ
- 3 łyżki majeranku
- czarny pieprz
- sól - opcjonalnie
- papryka słodka lub wędzona do posypania

Przygotowanie:

Analizujemy składniki. Omawiamy co jest co, wąchamy, kosztujemy, tłumaczymy, że w kwestii jedzenia ziemniaków na surowo nic się nie zmieniło i nadal trzeba przed spożyciem je ugotować. Żadna książeczka z warzywami nie zastąpi namacalnego poznawania warzyw.


Fasolę namoczoną minimum 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Zabieramy się za obieranie warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, prosimy dziecko by podało nam np. seler.


Cebulę szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu i zabieramy się za krojenie warzyw w kosteczkę.
Dziecku dajemy do obrania ząbki czosnku, delikatnie rozgniecione bokiem noża, by było mu łatwiej obierać.
Jeśli dziecko obierze ząbki czosnku a my nie skończyliśmy kroić, prosimy by wkładało kosteczki do miski, mówimy co kroimy, wąchamy. Dziecko dzięki temu rozwija zmysł węchu oraz nabiera  większego apetytu, może to dzięki temu procesowi na jego brak narzekać nie możemy. Szkrabina jak była jeszcze bardzo malutka, będąc w chuście, poznawała już różne zapachy, struktury itd
Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę i majeranek,  zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Gotujemy do miękkości co jakiś czas doglądając.


Ugotowaną fasolę przecedzamy.
Miękkie warzywa trochę przestudzamy i wspólnie blendujemy.
Dajemy dziecku wlać mleko kokosowe, dodajemy fasolę i ponownie blendujemy.
Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody.
Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.
Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką, pietruszką zieloną i ziarnami słonecznika.
Wspólnie zasiadamy do stołu i zjadamy przy miłej rozmowie w jak najlepszej atmosferze. Jak dziecko nie ma ochoty pozwólcie mu odejść od stołu. Pamiętajcie, zdrowe dziecko nigdy się nie zagłodzi. 
Smacznego


Inne przepisy z czarną rzepą:


Krem z czarnej rzepy z kaszą jaglaną


Komentarze

Popularne posty