Lekka kawa z mlekiem i dynią, której warstwy pięknie się rozdzielają. Przepyszna, korzenno- karmelowa kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa. Sprawia, że jeszcze bardziej możemy się cieszyć urokami jesieni.
SYROP DYNIOWY:
- 200 g surowej dyni hokkaido
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8-10 całych goździków
KAWA LATTE NA 2 PORCJE:
- 1/2 szklanki syropu dyniowego
- 1 szklanka zaparzonej kawy
- 1/2 szklanki mleka
- syrop trzcinowy
Dynię upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wlać wodę do dyni i zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka dodając cukier i wszystkie przyprawy. Gotować przez 10 minut od czasu mieszając. Przelać przez sito i wlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub zapasteryzować i może stać w chłodzie znacznie dłużej.
Na dnie szklaneczki wlać syrop dyniowy, po ściance wlać gorącą kawę. Ugotowane mleko, spienić i ostrożnie wlać na kawę. Wierzch pianki polać syropem trzcinowym i podawać. Smacznego :)
Wygląda super – od niedawna ekscytuję się koktajlami wiosennymi. Codziennie staram się znaleźć nowy przepis dobrego koktajlu, który będzie miał jeszcze lepszy smak. Dyniowa Latte też brzmi super, muszę wypróbować jak najszybciej ten przepis. Do robienia koktajli wystarczy niby dobry blender ale to oczywiście nie wszystko. Długo szukałam przepisów, które pozwoliłyby mi wydobyć właściwy smak, z przygotowywanych koktajli i zrobić wrażenie na mężu. Dzięki za przepis!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jeszcze kawy z dynia nie piłam,brzmi i wygląda bardzo obiecująco!:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Musi być przepyszna!
PolubieniePolubione przez 1 osoba