piątek, 17 listopada 2017

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana


Hej!
Smaczne są zapiekanki, a z ziemniakami wręcz pyszne. Ta dzisiejsza ma mało składników, ale w smaku nie ustępuje innym, tym bogatszym.

Potrzebujemy:

  • kg ziemniaków
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Doprawiamy do smaku, wlewamy łyżeczkę oleju i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się podsmaży dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwami ziemniaki, mięso, aż do wyczerpania składników. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny. Można pod koniec zdjąć folię by ziemniaki troszkę się podrumieniły. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz