Mac and cheese – popularna amerykańska zapiekanka makaronowa – bardzo prosta do przygotowania, minimalistyczna w składniki, sycąca i smaczna, ale tez kaloryczna.
Ugotujcie dużą ilość sosu beszamelowego, doprawcie go dobrze gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, wymieszajcie z ugotowanym al dente ulubionym makaronem. Zapieczcie pod pierzynką startego sera.
Mac and cheese świetnie sprawdza się jako danie na imprezy.
PRZEPIS NA MAC AND CHEESE
Składniki na mac and cheese:
600g makaronu świderki, rurki lub kolanka
400g sera żółtego np typu cheddar
1 litr mleka
100g masła
100g mąki
sól
starta gałka muszkatołowa
biały pieprz
Jak zrobić mac and cheese:
Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego.
W garnku rozpuszczamy masło, przesmażamy mąkę, dodajemy najpierw niewielkie ilości mleka i mieszamy cały czas aż grudki rozpuszcza się. Dodajemy pozostałe mleko i gotujemy, mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do wyraźnego smaku solą, gałka muszkatołową i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente.
Makaron mieszamy z sosem beszamelowym i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypujemy startym serem żółtym.
Pieczemy w 180st ok 30-40 min aż wierzch stanie się złocistobrązowy.