chili_sin_carne

 

 

 

 

 

 

 

chili_sin_carne

 

 

 

 



Chili sin carne – jak sama nazwa wskazuje to wegetariańskie a nawet wegańskie chili bez mięsa. To warzywna wersja klasycznej wersji chili con carne.

Zamiast mięsa mamy tutaj kostkę sojową a poza tym fasolę, kukurydzę, pomidory i mnóstwo aromatycznych potraw.

Chili sin carne jest sycące i rozgrzewające.

Można je jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy albo z pełnoziarnistym pieczywem.

Danie beztłuszczowe, bezglutenowe, bez jajek, bez laktozy, fit.

 

 

 

 

PRZEPIS NA CHILI SIN CARNE

Składniki na chili sin carne:

3 cebule

150g kostki sojowej lub kotletów sojowych

5 suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów siekanych w sosie własnym lub 2 słoiki wekowanych – przepis

2 szklanki ugotowanej (lub 2 puszki) fasoli czerwonej lub czarnej

1 szklanka kukurydzy mrożonej

2 łyżeczki kuminu mielonego

1/2 łyżeczki kakao ciemnego

1 łyżeczka oregano

1 łyżka syropu daktylowego lub syropu klonowego

1 łyżeczka curry w proszku

3 szklanki bulionu warzywnego

sól himalajska

2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

chili

 

 

Jak zrobić chili sin carne:

Kostkę sojową wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szkl ciepłego bulionu, zostawiamy do napęcznienia.

Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory w sosie i gotujemy wszystko 3-5 minut.

Dodajemy ugotowaną fasolę, kukurydzę i pozostałą szklankę bulionu, gotujemy wszystko 5-7 minut.

Dodajemy przyprawy i pozostałe składniki oraz kostkę sojową z bulionem, mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze 5-10 minut.

Doprawiamy do smaku.



 

chili_sin_carne