środa, 15 listopada 2017

Koreański szpinak

Kolejny bardzo prosty przepis. Szpinak na sposób koreański. Bardzo zdrowy, składający się tylko z kilku składników.








Składniki:

szpinak;
szczypiorek;
ząbek czosnku;
sezam;
1 łyżka oleju sezamowego;
1 łyżka sosu sojowego.

Wykonanie:

Najpierw należy zblanszować szpinak. Do wrzątku rzucamy szpinak na 1 minutę. Po minucie zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy do zlewozmywaka w odkręcamy zimną wodę. Wlewamy tak długo wodę do garnka ze szpinakiem, aż woda będzie zimna. Odcedzamy szpinak i jeszcze raz umieszczamy w misce z zimną wodą. Odlewamy wodę i wyciskamy ją ze szpinaku.
Wkładamy szpinak do miski. Siekamy szczypiorek i ząbek czosnku. Dodajemy do szpinaku szczypiorek oraz czosnek oraz łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego posypujemy wszystko sezamem i mieszamy. Danie gotowe.


1 komentarz:

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...