2017/11/15

Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem

To zdecydowanie jedno z najprostszych dań, w sumie każde danie makaronowe nie należy do trudnych. Bardzo szybki pomysł na obiad w zimne dni. Makaron w kształcie ryżu czyli orzo, małe pieczarki i cukinia. Dla podbicia smaku starty parmezan i posiekana natka z pietruszki. 

Jestem przekonana, że wielbiciele makaronu pokochają ten przepis. Jest prosty, niedrogi, w dodatku można przygotować większą ilość, będzie obiad na dwa dni. Tak właśnie zrobiłam. Danie inspirowane Włochami w kwadrans gotowe!




Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem / 2 porcje

Składniki:
  • makaron orzo, w kształcie ryżu na dwie osoby
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 2 szczypty wędzonej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek parmezanu
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pieczarki i cukinię myjemy.
  • Osuszamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Pieczarki na grubsze plastry.
  • Do garnka lub na patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
  • Po chwili dodajemy czosnek, pieczarki oraz cukinię.
  • Całość podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dodajemy wędzona i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku.
  • Po 5 minutach gasimy płomień.
  • Natkę siekamy i dodajemy do pieczarek z cukinią i czosnkiem.
  • Makaron ugotowany przekładamy do warzyw.
  • Mieszamy.
  • Podajemy ze startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz