To zdecydowanie jedno z najprostszych dań, w sumie każde danie makaronowe nie należy do trudnych. Bardzo szybki pomysł na obiad w zimne dni. Makaron w kształcie ryżu czyli orzo, małe pieczarki i cukinia. Dla podbicia smaku starty parmezan i posiekana natka z pietruszki.
Jestem przekonana, że wielbiciele makaronu pokochają ten przepis. Jest prosty, niedrogi, w dodatku można przygotować większą ilość, będzie obiad na dwa dni. Tak właśnie zrobiłam. Danie inspirowane Włochami w kwadrans gotowe!
Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem / 2 porcje
Składniki:
- makaron orzo, w kształcie ryżu na dwie osoby
- 250 g małych pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- 2 szczypty wędzonej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pieczarki i cukinię myjemy.
- Osuszamy.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Pieczarki na grubsze plastry.
- Do garnka lub na patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
- Po chwili dodajemy czosnek, pieczarki oraz cukinię.
- Całość podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodajemy wędzona i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku.
- Po 5 minutach gasimy płomień.
- Natkę siekamy i dodajemy do pieczarek z cukinią i czosnkiem.
- Makaron ugotowany przekładamy do warzyw.
- Mieszamy.
- Podajemy ze startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz