Na obiad przygotowałam tym razem filet z kurczaka w curry z warzywami i do tego ryż. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę dobre! Spróbujcie koniecznie !
Składniki: (na ok. 4 osoby)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy curry
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 szklanka zielonej fasolki (użyłam mrożonej ciętej)
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
2 torebki ryżu
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, oczyszczamy ze środka i kroimy w kostkę. Fasolkę umieszczamy na sitku i ustawiamy na garnku z gotującym się ryżem. W ten sposób fasolka ugotuje się na parze.
Na patelni rozgrzewamy olej z 1 łyżką curry. Mieszamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy ok. 1 minuty. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy paprykę i ugotowaną fasolkę i dalej smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez jakieś 5-7 minut do odparowania sosu. Podajemy na talerzu z ryżem.
Dajcie znać w komentarzach, czy próbowaliście już takie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz