Przygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna – jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady..
Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?! 🙂
Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się w nieskończoność można poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile – gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna, druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was 🙂 obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze na zewnątrz. Warto ją pić o każdej porze, nie tylko zimą!
Możecie mleko zastąpić mleczkiem kokosowym i udekorować, np. tartą czekoladą, piankami, kilkoma kroplami śmietanki.
Miłego, smacznego i ciepłego wieczoru!
Czekolada na gorąco
Składniki:
- 400 ml mleka
- 10 łyżek śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- opcja: łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Do garnka przepłukanego zimną wodą wlewamy mleko + śmietankę + cukier, mieszamy i podgrzewamy, nie zagotowujemy.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (zrobiłam to mocnym i grubszym nożem).
- Dodajemy do mleka i mieszamy lekko i cały czas podgrzewając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Czekolada na gorąco z chili i cynamonem
Składniki:
- 400 ml mleka
- 10 łyżek śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
Sposób przygotowania:
- Do garnka przepłukanego zimną wodą wlewamy mleko + śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, nie zagotowujemy.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (zrobiłam to mocnym i grubszym nożem), dodajemy do mleka i mieszamy lekko i cały czas podgrzewając do momentu rozpuszczenia czekolady. Dodać cynamon i chili. Polać 🙂
SUPER!!;))