Niby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta.
Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach.
Zatem zaczynamy! 😉
Składniki: (na 4 duże de volaille)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 suszone pomidory
- 4 plastry żółtego sera
- marynata + przyprawy, którymi jeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso:
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra
- 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny
- 1 – 2 jajka
- bułka tarta – „na oko” jako panierka
- masło klarowane do smażenia
- olej
- kilka kiełków do smacznej ozdoby
- kilka wykałaczek
Jak przyrządzić?
Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj w przyprawach, także w wyciśniętym przez praskę czosnku, polej olejem, wymieszaj, odstaw na kilka godzin lub – jeśli możesz – na noc do lodówki.
Po tym czasie wyjmij piersi i lekko roztłucz na większe płaskie kotlety. Na każdym kotlecie ułóż zwinięty na pół plaster sera i 1 suszony pomidor, w razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano z każdej strony.
Podawaj z ziemniakami pod każdą postacią, ryżem lub kaszą oraz surówkami. Udekoruj kiełkami, koprem lub pietruszką.
Smacznego 🙂
Zjadłbym z ogromną chęcią; )