Recent Posts

wtorek, 14 listopada 2017

Roladki z gęsiej piersi ze śliwką

Sezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym razem zrobiłam ją w formie roladek. Aby obniżyć kaloryczność potrawy, pozbawiłam ją tłustej skóry, jak widać też tak można. Zachęcam do wykorzystania przepisu.



Składniki: na 6 porcji
  • 550 g filet z gęsi bez skóry (2)
  • 95 g suszone śliwki (miękkie)
  • 150 g marchew
  • 2 szalotki
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 małe jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • majeranek
  • Bulion warzywny









Wykonanie:

Z filetów odcinamy polędwiczki. Drobno je siekamy, razem ze śliwkami (można użyć blendera). Do masy dodajemy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Filety kładziemy na desce i kroimy na płasko, lecz nie do końca, tak aby powstała jedna, spora powierzchnia. Rozbijamy tłuczkiem przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron a od strony wewnętrznej dodatkowo majerankiem. Wykładamy masę ze śliwkami i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Zwijamy w roladkę, razem z szynką szwarcwaldzką. Spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią na chwilę skórę z gęsi aby uzyskać odrobinę tłuszczu do smażenia. Następnie obsmażamy roladki. Marchew obieramy i kroimy w słupki a szalotki na połowę – również je podsmażamy. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Aby sos był aromatyczny podczas gotowania dodajemy dwie suszone śliwki. SMACZNEGO.

Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 227 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz