wtorek, 14 listopada 2017

Pasta kanapkowa z wątróbki

Bardzo prosta i pyszna pasta kanapkowa. Posmakuje nawet osobom nielubiącym wątróbki. To właśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika.

Składniki (4 porcje)
-250 g wątróbki drobiowej
-1 mała cebula
-4 łyżki oleju rzepakowego
-majeranek
-sól, pieprz
-natka pietruszki
-mąka pszenna

Przygotowanie
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Przełożyć do miseczki.
Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Resztę oleju rozgrzać na patelni. Wątróbkę obtaczać w mące i smażyć do zbrązowienia. Przełożyć do cebuli. Gdy składniki ostygną posypać majerankiem, pieprzem i opcjonalnie solą (ja nie używam). Całość zblendować na gładką masę.
Pietruszkę posiekać, dodać do pasty i dokładnie wymieszać.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 189,6 kcal
Tłuszcz: 13g
Białko: 12,2g
Węglowodany: 5,7g


Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Sposób na wątróbkę

5 komentarzy:

  1. Bardzo przyjemnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, świetny pomysł na pastę, trochę przypomina pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, prosto i smacznie! Czyli tak jak lubię najbardziej :) Na pewno chętnie wykorzystam Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. My bardzo lubimy wątróbkę i taką pastę zjadłybyśmy ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...