wtorek, 14 listopada 2017

Paella z kurczakiem i kurkami

To niesamowite - połowa listopada a w lesie jeszcze rosną kurki! Dlatego dziś na obiad paella z kurkami i kurczakiem.
 
 

300 g ryżu do paelli
1 pierś z kurczaka
200 g kurek
ok. 100 ml oleju
1 cebula
1 litr bulionu
3 ząbki czosnku
ostra i słodka papryka w proszku
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
natka pietruszki
pieprz ,sól



1. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju dodać poszatkowaną cebulę, chwilę smażyć, dodać kurki, posolić, popieprzyć i smażyć około 15 minut.
 
2. Na ptalni rozgrzać olej. Usmażyć na nim pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, dodać przyprawy i czosnek, następnie dodać ryż i smażyć 2-3 minuty. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez mieszania około 15 minut.
 
3. Dodać kurki, przykryć patelnie folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Gotowe danie posypać pietruszką.

4 komentarze :