Makaron w sosie pomidorowym z gorgonzolą

Makaron w pomidorowym sosie z serem Gorgonzola to szybki przepis na pyszny obiad.
 Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch.
Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10!


Składniki na 3-4 porcje:

400 g makaronu rurki
500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki)
słoiczek sosu pomidorowego z gorgonzolą (Barilla 400g)
1/4 szklanki sera typu parmezan (np. Grana Padano)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania przyprawy do mięsa mielonego
sól, pieprz
olej do smażenia
listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (al`dente).
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i przesmaż dodając 5 łyżek wody.
Czosnek obierz i przepuść przez praskę dodaj do mięsa - wymieszaj.
Sos ze słoiczka wlej na patelnię - całość wymieszaj i duś na małym ogniu.
Makaron odcedź, wyłóż na talerze i polej sosem mięsnym.
Danie posyp parmezanem i udekoruj bazylią.


Uwaga: Jeżeli nie znajdziecie w sklepie takiego sosu to możecie przygotować go sami, np. na bazie pomidorów krojonych (z puszki) i sera gorgonzola - pomidory podgrzej na patelni razem z kawałkami sera gorgonzola ... do momentu roztopienia sera ;)

Komentarze

Popularne posty