Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.
Składniki:
szklanka kaszy mannej
szklanka mąki
szklanka mąki migdałowej
2 łyżeczki sody
¾ szklanki cukru brązowego – u mnie trzcinowy dry demerara
po łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu, kurkumy, ekstraktu z wanilii
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
sok i skórka z 2 cytryn
garść wiśni (mrożone lub świeże wydrylowane)
kilak listków mięty do dekoracji
keksówka posmarowana olejem i podsypana kaszą manną
Przepis na ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem
W dużej misce lub garnku mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (kaszę mannę, mąkę zwykłą i migdałową, sodę, cukier, przyprawy. Dodajemy mokre składniki (jajka, olej, mleko, cytrynę) i dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki i dekorujemy wiśniami. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra -dół).
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
O, wow, brzmi pysznie – jak smak dzieciństwa 🙂
Dokładnie!
Super wyglada 🙂 lubie piec wiec na pewno sprobuje 😉
Napisz koniecznie czy Ci smakowało
Jedyne ciasto z kaszą manną, które jadłam to szarlotka sypana 🙂 Ciasta z owocami uwielbiam, więc może i to kiedyś uda mi się przygotować 🙂