sok z kiszonych buraków – podstawowy

2586


składniki:

ok. 6 buraków czerwonych
3-4 ząbki czosnku
woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli)

wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym. Następnie dodajmy obrany czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i najlepiej obciążmy warzywa aby nie były na powierzchni. Wierzch naczynia możemy przykryć gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni, aż smak będzie wyrazisty, gdyby na powierzchni pojawił się biały nalot, usuwamy go. Następnie przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Taki sok możemy pić, gdyż ma w sobie dużo składników odżywczych. Możemy również przygotować z niego pyszny barszcz nie tylko wigilijny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here