niedziela, 12 listopada 2017

Pora na Piernik Staropolski


Od lat kilku mniej więcej o tej porze zagniatam ciasto na Piernik Staropolski, który następnie przez resztę tygodni dojrzewa w lodówce. Wierna jestem przepisowi z bloga Moje Wypieki bo jest niezawodny. Wypróbowałam kilka i z ręką na sercu mogę napisać - róbcie w ciemno - na pewno będzie pyszny !
Z podanej porcji wyjdzie naprawdę spory kawał ciasta a nawet dwa. Zawsze cześć ciasta przeznaczam na słodki prezent dla najbliższych przyjaciół. Z ciasta możecie zrobić także pierniczki. 
Pora zabrać się do pracy. 
Zdjęcie gotowego piernika jest z zeszłego roku, ale zagniecione ciasto jej dzisiejsze ;)


Aby otrzymać 3 grube blaty ciasta piernikowego o wymiarze blaszki 40cm x 25cm będziecie potrzebowali:
500 g miodu naturalnego - użyłam miody rzepakowego od mojej mamy ;)
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej uniwersalnej
3 spore jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki (80 g w sumie) przyprawy do piernika, lub 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika- przepis znajdziecie tu
Miód, cukier i masło podgrzejcie i powoli doprowadźcie do wrzenia. Odstawcie do wystudzenia.
W misce przygotujcie sobie mąkę.
Wszystkie składniki wymieszajcie -sodę najpierw rozpuśćcie w mleku. Dokładnie wyróbcie i odstawcie w naczyniu (najlepiej ceramicznym,lub szklanym) przykryte ściereczką do leżakowania. Najlepsze będzie chłodne miejsce o temperaturze do 5 stopni. 
Ja wkładam do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać około 6 tygodni. Kiedyś zagapiłam się i nastawiłam piernik 3 tygodnie przed świętami i też był pyszny.
Ciasto piekę tydzień przed świętami i przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Możecie przełożyć konfiturą pomarańczową, albo masłem orzechowym. Wypróbowaliśmy wszystkie te opcje i  domownikom najlepiej smakuje z  powidłami śliwkowymi.
Pieczenie
Ciasto podzielić na trzy równe części. Blaszki tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm (ciasto urośnie ) i piec w temperaturze 170 stopni 15 minut-wystudzić ( jeśli posiadacie tylko jedną blaszkę ciasto pieczcie jedno po drugim.)
Wystudzone blaty przełóżcie ulubionym dżemem. Owińcie papierem i równo obciążcie. 
Zostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu. Później polejcie rozpuszczoną czekoladą, albo lukrem. 
Lukier (cytrynowy)
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wrzącej wody, lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny, albo pomarańczy. 
Wszystko wymieszać dokładnie na gładką pastę. Powodzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz