11 listopada 2017

DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ





DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ
W mojej kuchnia jak już wiecie często gości ryba. Jedną z ulubionych jest dorsz. Lubię go przygotowywać na różne sposoby, dzięki temu nigdy nam się nie znudzi. Lubimy tradycyjną wersje tj. w panierce, ale ja też lubię eksperymentować i tworzyć nowe połączenia. 
Zaskakujące jest to, że jedna potrawa może mieć tak wiele smaków, smaków, które zaskakują nas pozytywnie. 
Ten przepis jest prosty. Ryba prezentuje się elegancko i schludnie na talerzu, ale smakuje wybornie. 
Alternatywny przepis dla tradycyjnej ryby.


~~PRZEPIS~~

  • dorsz duże filety bez skóry 2 szt. 
  • sól, pieprz do oprószenia
  • olej rzepakowy Wielkopolski do smażenia
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 12 lub 18 % 3- 4 łyżki
  • koperek suszony 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • mozzarella 4 łyżki startej na tarce
  • żurawina suszona 5 łyżek
  • morele suszone 4 szt. 
  • woda 1/2 szkl. 
  • kasza gryczana biała 2 torebki

Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Wielkopolski. Umieszczamy kawałki ryb. Podsmażamy na złoty kolor z każdej strony. 

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Żurawinę i morele namaczamy w wodzie przez około 15 minut. Dodajemy do przecedzonej kaszy. Mieszamy. 
Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego. Układamy na całości kawałki usmażonej ryby.

Majonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się. 

~~Dekoracja~~
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki
  • bazylia kilka listków


Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Tworzymy na talerzu zygzaki. Nakładamy rybę z kaszą. Ozdabiamy bazylią. 





#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski

A po więcej informacji zapraszam na stronę: 
  

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia