Nawiedziło nas na jesienny krupnik, pełen aromatu, cudownych
smaków, które rozgrzewają i przypominają słoneczne dni.
Składniki
5 skrzydełek z kurczaka2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki estragonu
1 ząbek czosnku
2 kapelusze grzybów suszonych
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 kawałek pora
300 g brukselki
4 średniej wielkości ziemniaki
50 g kaszy jęczmiennej
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem
(rozgniecionym, nie obranym),z natką, estragonem, grzybami, liściem laurowy i
zielem gotujemy przez 30 min z dodatkiem ¼ łyżeczki soli.
Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści,
większe kroimy na pół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.
Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez
10-12 min )
Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy.
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski,
dodajemy do zupy.
Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy
do ich miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
za krupnikiem nie przepadam, ale w takiej wersji bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń