sobota, 11 listopada 2017

Pstrąg otulony szynką prosciutto

Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się. 








Składniki

  • 6 plastrów szynki prosciutto
  • kostka zimnego masła
  • 12 listków świeżej szałwii
  • 6 filetów pstrąga
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • sok z jednej cytryny

     

     

    Przygotowanie

      Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę, spiąłem wykałaczką. Na patelni rozgrzałem oliwę, obsmażyłem krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką.


1 komentarz:

  1. Tasty recipe, I will try it!
    Follow x Follow via G+ and GFC? Let me know on my blog :)

    https://mytesterfood.blogspot.it/2017/07/tartufoni-di-ricotta-e-cacao.html

    OdpowiedzUsuń