Czasem babeczki wychodzą spontanicznie, kiedy Twoje dziecko blenduje zbyt dużo szpinaku. To jasny znak, że nie może się on zmarnować :)
Szpinak oprócz jego wytrawnej wersji może być z powodzeniem podawany w słodkiej odsłonie.
Spróbujcie :)
Składniki (16 sztuk):
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
100g świeżego szpinaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dojrzały banan
2 jajka
szczypta soli
120 ml oleju
130 ml mleka
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) mieszamy w miseczce.
Szpinak i banan w drugiej miseczce blendujemy. Olej, mleko, jajka, skórkę pomarańczy oraz cukier dokładamy do szpinaku i mieszamy łyżką. Mąkę wraz z resztą suchych składników łączymy z mokrymi.
Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy masą szpinakową do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy na 20-25 minut (do suchego patyczka) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół). Studzimy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz