Orzechowe babeczki - bez cukru i mąki
Składniki:
- 4 jaja
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Płatki owsiane i orzechy mielimy w młynku do kawy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywna pianę.
Dodajemy zmielone orzechy, żółtka i syrop klonowy. Miksujemy.
Dodajemy przesiana przez sitko mąkę owsiana.
Dokładnie mieszamy drewniana łyżka.
Nakładamy ciasto do silikonowych foremek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy około 25 minut.
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do przestygnięcia.
#wielkanoc #zdrowejedzenie #dobresłodycze#babeczki #zdroweslodycze #babeczki #orzechowe
Komentarze
Prześlij komentarz