Recent Posts

piątek, 10 listopada 2017

Rolada z indyka z grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami

Dzisiaj przedstawiam roladę z indyka na rodzinny obiad. Oczywiście jest to danie również dietetyczne. Jako dodatek do obiadu wybrałam pęczak i puree ziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie zależą wyłącznie od Was.



Składniki: na 8 porcji
  • 700 g fileta z indyka
  • 370 g indyka mielonego
  • 1 małe jajko
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz







Wykonanie:

Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły (najlepiej na godzinę przed). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia wykładamy 3 plasterki szynki. Na szynkę kładziemy roladę i ponownie szynkę. Spinami wykałaczkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 2 godzin. Od czasu do czasu podlewamy wodą z moczenia grzybów. Gdy rolada będzie przyrumieniona, przykrywamy ją i pieczemy już pod przykryciem. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 175 kcal

2 komentarze:

Unknown pisze...

Musi być pyszna i aromatyczna :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, mam jeszcze tę roladę. Teraz używam jej do kanapek i muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz