środa, 8 listopada 2017

rogale doskonale







Składniki
rogale doskonałe -metodą prób i błędów,wreszcie wyszły takie jak chciałam,,,
  • 7 gr. suchych drożdży ,lub 25 gr. świeżych
  • 500 g. mąki
  • 250 g. masło
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml. ciepłe mleko
  • 1 lekko ubite jajko
dodatkowo do posmarowania wyrośniętych rogali
  • 1 żółtko
  • 30 ml. śmietanki
Wykonanie



Wymieszać mąkę z drożdżami i solą. Ogrzewać mleko , ale nie gotować.
Wymieszać mleko z cukrem i jajkiem rozbełtanym.
Wszystko razem połączyć ,(oprócz masła.) wyrabiając ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do miski ,przykryć i wstawić do większej miski z ciepłą wodą .
Pozostawić do podwojenia objętości na około 50 do 90 minut.
Masło w temperaturze pokojowej rozwałkować na prostokąt o 0,5 cm,włożyć do lodówki.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować ,położyć masło ,zakryć ciastem i wałkować .
Włożyć do lodówki na 15-20 minut. Powtórzyć czynność 3-4 razy.
TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM
Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarować rozbełtanym żółtkiem ze śmietanką . Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Druga partia szybciej się piecze,po 15 minutach była gotowa... Posypać cukrem pudrem.
Część rogali mam z nutellą ,część pusta ...wychodzi 16 sporych rogali.

7 komentarzy:

777pepin777@gmail.com