Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem

Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem



Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić:

*Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie

*Dodatek do zupy

*Przystawkę do dania głównego

Składniki do grzanek:

- 4 kromki ulubionego chleba
- garść startego parmezanu
- garść pomidorków koktajlowych
- pokrojony plasterek żółtego sera
- oregano
- garść rukoli

Składniki do oliwy czosnkowej:

- 4 ząbki czosnku
- szczypta chili




Sposób przygotowania oliwy czosnkowej:

- do buteleczki wlej olej rzepakowy Wielkopolski, dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczyptę chili;




Sposób przygotowania grzanek:

- ulubiony chleb pokrop przygotowaną wcześniej oliwą czosnkową, ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp żółtym serem i oregano, a na samą górę odrobinę parmezanu;
- zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak długo aż grzanki się zarumienią, a ser rozpuści;
- po wyjęciu grzanek z piekarnika posyp wszystkie rukolą.

SMACZNEGO!

Przygotowaną oliwę czosnkową nie dodawaj tylko do grzanek - używaj ją przede wszystkim do rozmaitych potraw - nada Twoim daniom niesamowity smak i aromat.

Polecam podawać grzanki z przepysznym kremem pomidorowym - przepis znajdziesz -> tutaj.







#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Share this:

JOIN CONVERSATION

3 komentarze: