Imbirowe krewetki w mleczku kokosowym.

karaibskie curry z krewetek
Taki (lub podobny) sposób potraktowania krewetek charakterystyczny jest dla Karaibów. Jamajka i Dominikana to właśnie miejsca, gdzie można zjeść pyszne curry z krewetek - bo tak też można nazwać to danie. Danie świeże, szybkie i nieskomplikowane, a jednocześnie pełne smaku. A nawet smaków. No i szczypty imbirowej pikanterii - przypominam o haśle tygodnia. Słowo "świeże" w wypadku mrożonych skorupiaków, których ja użyłem w mojej potrawie, może wydawać się nieco nie na miejscu, ale powiedzmy sobie szczerze - jaki mamy wybór? Jeżeli mieszkacie nad morzem obfitującym w takie skarby i jeśli macie za rogiem port rybacki, gdzie sprzedaje się je prosto z kutrów, to oczywiście - idźcie tam natychmiast. U nas wersja mrożona, nieco paradoksalnie, wydaje się własnie tą najświeższą. Tak, czy inaczej - krewetki, to rzecz pyszna, jeśli potraktuje się je odpowiednio.

Składniki:


  • 400 g krewetek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • sól
  • olej
  • natka kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka płatków chili

Wykonanie:

  • Krewetki - jeśli mrożone - rozmrozić, osuszyć i obrać.
  • Szalotkę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i zeszklić na oleju.
  • Dodać paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, imbir i zmiażdżony czosnek. Smażyć na średnim ogniu 5 minut.
  • Dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor (obrany i pozbawiony gniazd nasiennych), skórkę z limonki oraz cukier. Smażyć mieszając kolejne 5 minut.
  • Dodać mleczko kokosowe i sól do smaku. Dodać również krewetki, wymieszać i dusić kolejne 5 minut.
  • Na koniec wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką i płatkami chili. Podawać z ryżem lub makaronem.

Komentarze

Prześlij komentarz